Balsami -Balsamia sielun ja ruumiin haavoille-

Lahjan luonne

Kasvitieteellinen nimi: Myroxylon balsamum (Fabaceae-papilionoideae)
AISTIKAS, ARVOKAS,VOIMAKAS
Balsamipuu on hyvin kaunis, ylevä ja voimakas trooppisen Amerikan lääkepuu. Balsamipuun englannin- ja espanjankielinen nimi Perun balsami juontaa juurensa historiasta. Espanjalaiset alkoivat viedä balsamia Eurooppaan 1500-luvulla. Balsamin pääasiallinen laivauspaikka oli Perussa, ja balsamia alettiinkin tämän vuoksi kutsua Euroopassa Perun balsamiksi. Balsamin kaarnan sisäpinta, puuaines sekä pihka ovat tuoksultaan miellyttävän aromaattisia. Latinankielinen nimi, myroxylom, tarkoittaa suomeksi vapaasti käännettynä parfyymipuuta. Uskotaan, että puu kykenee aisteja hivelevällä vaniljan ja kanelin tuoksullaan parantamaan haavoittuneen sielun. Balsami palauttaa sisäisen rauhan ja tekee hengen taas voimakkaaksi.
Balsami kasvaa hitaasti jopa 45 metriä korkeaksi ja rungon läpimitta voi olla aikuisella puulla metrin levyinen. Balsamin tuuhea latvus on laaja ja kiehtovan pallomainen. Balsamin puuaines on erittäin kaunista ja arvostettua huonekalujen ja lattioiden materiaalina.
KUKAT JA HEDELMÄT
Balsamipuu kukkii 5-vuotiaasta lähtien tammikuusta kesäkuuhun valkoisin pienin kukin. Balsamin kukat ovat hurmaavan miellyttäväntuoksuisia. Balsamipuun tuoksun voi todellakin tuntea kymmenien metrien päähän sen kukkiessa. Puu kantaa hedelmää marraskuusta maaliskuuhun. Hedelmät ovat litteät, herneenpalkomaiset, 8-11 senttiä pitkät, ja muutamien senttien levyiset. Hedelmät ovat vihreitä ja ne muuttuvat kypsyessään kellertäviksi.
TUOKSUVA PUU HELLII JA HOITAA
Balsamipuu on yksi luonnon lääkekaapin ihanimmista lahjoista. Jo ikimuistoisista ajoista lähtien trooppisen Amerikan intiaanit ovat käyttäneet puun, lähes maagisia, ominaisuuksia erilaisten sairauksien hoidossa. Puun pihka parantaa haavoja ja ihovaurioita. Balsami on tehokas yskänlääke ja kroonisten keuhkosairauksien hoitaja. Balsamia käytetään reumaattisten särkyjen hoidossa ja se vahvistaa sydämen toimintaa. Intiaanit ovat myös käyttäneet balsamia jo kauan hajusteena ja kosmetiikassaan. Eräs intiaaniheimo käyttää jauhettua balsaminkuorta deodoranttina. Euroopassa ja USA:ssa kosmetiikkateollisuus käyttää balsamia laajalti saippuoissa, ihovoiteissa ja hajuvesissa. Myös ruokateollisuus hyödyntää balsamin aromaattisia ominaisuuksia muun muassa makeisissa ja juomissa.